Extra

Nieuwe media workshop extra informatie

Handout informatie

Om jullie te voorzien van extra informatie heb ik deze pagina gemaakt met wat extra informatie over hoe de verschillende apps werken met een aantal voorbeeld opdrachtjes die leerlingen kunnen gebruiken. Het gemaakte werk is uiteraard naar mijn copyright. Voor deze pagina krijg ik niet extra betaald. Een donatie wordt opprijs gesteld maar is niet verplicht. 

Nieuwe media

Tegenwoordig worden vooral de digitale media bedoeld met de term nieuwe media. In die zin hoort een mobiele telefoon bij de nieuwe media. Het internet, videogames, computers, digitale film, virtual reality, digitale fotografie, mobiele telefonie en meer digitale media vallen hier dan onder.

Nieuwe media is vooral een vorm waar de laatste aantal jaren steeds vaker beelden mee worden gemaakt door de populariteit van het internet en apps en social media zoals bijvoorbeeld TikTok  / Snapchat / Facebook / Instagram en Twitter. 

De invloed van digitale technologieën is niet meer weg te denken uit de maatschappij en daarmee ook niet uit de kunst. Traditionele schilderkunst en sculptuur zijn aanzienlijk veranderd doordat kunstenaars gebruik gingen maken van digitale technieken. Denk aan 3D sculpturen met bijvoorbeeld Nomad of Blender. 

Waar een deel van deze kunstvormen al ontstond in de jaren ‘60, zijn de meeste pas echt in de afgelopen 25 jaar tot ontwikkeling gekomen, vooral vanwege de digitale revolutie in de jaren ‘90.

Waar je vroeger paint gebruikte om een kunstwerk mee te maken gebruik je tegewoordig een iPad of een andere vorm van een computer om digitale media mee te maken.

Kunstenaars informatie

David Hockney

David Hockney (Bradford, 9 juli 1937) is een Engels kunstenaar en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart. Zijn schilderij Portret van een kunstenaar (zwembad met twee figuren) uit 1972 werd in 2018 op een veiling verkocht voor 90 miljoen dollar (79 miljoen euro), op dat moment een recordbedrag voor een werk van een levende kunstenaar.

De getoonde werken zijn allemaal nieuwe werken gemaakt door middle van zijn wacom tablet / iPad en iPhone.

De schilderijen die je ziet zijn allemaal lossen werken van of objecten of van mensen die hij schilderde op zijn digitale mediums. 

https://www.hockney.com/home

Mario Klingermann

Mario Klingemann is an artist who uses algorithms and AI to create and investigate systems. He is interested in human perception of art and creativity and methods in which machines can augment or emulate these processes. His research therefore spans many areas including generative art, cybernetic aesthetics, information theory, feedback loops, pattern recognition, neural networks and storytelling.

Rafael Rozendaal

Vanaf begin 2000 maakt kunstenaar Rafaël Rozendaal voornamelijk werk voor internet. Zijn tientallen single-serving sites met poëtische titels, elk een zelfstandig kunstwerk, worden jaarlijks bekeken door ruim vijftig miljoen bezoekers. Zijn kleurrijke, grafische werken grijpen zowel terug op de kunstgeschiedenis als de populaire cultuur. Voor zijn installatie in het Stedelijk Museum selecteerde de kunstenaar zeven van zijn websites van na 2009. Rozendaals sites worden vaak als video’s gepresenteerd, met bijvoorbeeld een monitor en projector, maar dat zijn ze eigenlijk niet. De werken komen spontaan tot stand dankzij algoritmen. De websites genereren voortdurend nieuwe constellaties van abstracte vormen die, als je ze naast elkaar afspeelt, verrassende combinaties laten zien.

Websites

Ruben van Gogh

Ruben van Gogh is lyrisch chroniqueur in woord en beeld en Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Hij schrijft gedichten, liedteksten, operalibretto’s en maakt smartphone-art.

https://www.rubenvangogh.nl / https://smartphoneart.nl

Trends en Ontwikkelingen

Door de  corona zitten en zaten veel kunstenaars binnen en zag je een grote opmars aan kunstenaars die werken met virtuele kunst gezien de musea gesloten waren.

Vooral de opkomst vna TikTok en andere social media apps zorgde voor nieuwe manieren van het uiten van kunst. Zo zaten er ook veel kunstenaars en fotograven binnen en vonden zij een nieuwe wereld en kunstvorm in video games. En zo ontstonden er hypes van mensen die hun werk digitaal lieten zien door middel van een livestream op het internet. 

Ook kwam er een grote groei in het aantal lessen of cursussen die online worden gegeven en werkte docenten vanuit huis waardoor leerlingen niet goed wisten wat ze moesten doen maar waardoor er een grotere groei kwam aan het aantal leerlingen die op zelf onderzoek gingen. 

Verschillende apps met video uitleg of links

Huij ( Apple / Andriod )

Pak je telefoon.

Hou hem recht voor je en kijk door het oude schermpje rechts in beeld. Zie dit als een oude camera van vroeger.

Als je het scherm ziet zie je meerdere opties. De () kun je aandrukken om de camera te draaien.

Via de grote ronde knop links onder kun je de foto maken

Met behulp van Lab kun je de foto bekijken. De foto heeft vaak een gloed. Deze hoordt bij foto’s gemaakt met oude camera’s uit die tijd. 

Apple / Android 

ProCam

Pak je telefoon

Druk op de ProCam app

Met deze app kun je de sluitertijd van de camera beïnvloeden. 

Daarnaast kun je ook het witbalans aanpassen

Ook kun je de diafragma aanpassen naar je wensen

https://www.procamapp.com/tutorials.html

Apple 

  • Android kent de meeste opties al van zichzelf ( Ingebouwd)

iMotion

iMotion is een programma waarmee leerlingen een time-lapse kunnen maken. Door bijvoorbeeld meerdere objecten bij elkaar te voegen maak je op een vrij simpele manier een werkende time-lapse 

Apple

Microsoft Hyperlapse is een goed alternatief  Android

ColorSplash * 1,99

Met colorsplash kun je heel gemakkelijk een bepaalde kleur eruit laten springen in een foto door een kleur te maskeren. Een handige tool om bijvoorbeeld leerlingen iets te leren over kleur en hoe belangrijk kleur wel niet is in de kunst of in het dagelijks leven.

 

Prijs: 1,99

Apple / Android

PicsArt

PicsArt is een soort Photoshop op je telefoon. Je kunt er heel veel mee doen. Foto’s uitgebreid bewerken en meerdere afbeeldingen in elkaar voegen. Het enige nadeel is de vele reclame.

Apple / Android

Flame Painter

FlamePainter is een programma wat je prima en op een hele leuke manier kan combineren met fotografie. Maak bijvoorbeeld een foto van een voorwerp en ontwerp daarna een licht effects in Flame Painter voor het ultieme effect. 

Apple  ( iPad* free / Laptop ) / Windows

LightX

Light X is een Android en iPhone/iPad foto editor waarmee je foto frames / edits / collages en meer kan maken waarmee je de gekste en leukste foto’s kan maken voor elk social media platform.

Apple / Android

Enlight

Enlight is een wat kleinere app waarmee je vooral creatieve uitingen kan maken door bijvoorbeeld effectjes toe te voegen aan je foto om ze net even dat extra pit te geven. Erg leuk om te gebruiken met extra objecten en leuk om de kleur te veranderen.

( Tegenwoordig heet de app Photoleap by Lighttricks maar je kunt evengoed nog in de app store de normale versie vinden)

 

Photoleap ( Apple ) / LightLeap Andriod

 

Adobe Photoshop Camera

Adobe heeft in het afgelopen jaar ook een gratis app ontworpen namelijk Adobe Photoshop Camera. Hiermee kun je niet meer dan filters toevoegen, maar, je kunt het ook gebruiken met objecten. Zo gebruik ik het zelf om kunst te maken door foto’s te maken met de app in combinatie met rozen. Dit geeft een nieuw beeld en een sterke stijl.

PS. Adobe heeft nog meer apps. De meeste vereisen wel dat je een abonnement hebt op Adobe. 

Apple / Android

Werble

Werble is een hele simpele app waarmee je een bestaand beeld kunt omzetten naar een video of gif waarmee je beeld tot leven komt.

Werble via Youtube

Apple  ( Helaas alleen voor iPhone / iPad )

ArtyParty App

De arty party app is niet persee een app die je echt kunt gebruiken maar wel onwijs leuk om inspiratie uit te halen voor opdrachten met leerlingen als het gaat om film / video of tekenen.

Je kunt ook woorden toevoegen waarmee leerlingen aan de slag kunnen gaan ( Custom games )

Apple 

Android

Prijs: 2,99 ( varieert per platform )

 

Artivive

Artivive is een app waarmee je een leerling hun kunstwerk tot leven kan maken door bijvoorbeeld stel een leerling maakt een boek, je scanned de tekening met de app en daarbij komt de afbeelding tot leven. het is een slimme manier om AI met elkaar te combineren.

How to use Artivive

Apple / Andriod

 

Procreate

Procreate is 1 van de meest bekendste apps in de wereld als het gaat om het tekenen en ” photoshopped” via de iPad. Steeds meer creatievemensen weten de weg te vinden naar Procreate. Het is een vrij goedkope app die makkelijk in gebruik is en die vele opties kent zoals tekenen / tekst / animatie en nog veel meer.

Procreate

( Alleen voor iPhone / iPad )

Prijs: 11 euro

Affinity

Affinity kent 3 takken van graphic design software. Het Is bijna photoshop maar dan een stuk goedkoper. Er zijn net zoals de Adobe Apps ook versies voor de iPad beschikbaar,

Affinity website

Pixlr

Pixlr is een gratis te gebruiken foto editing programma die je kan installeren op je computer.

Andriod 

 

Pixlr via de computer

PaintNet

PaintNet  is een gratis te gebruiken foto editing programma die je kan installeren op je computer.

 

Computer

iMovie

iMovie is een heel eenvoudig programma om videos mee te editing. Dit werkt vooral op de iPad en Mac en is heel eenvoudig in gebruik voor iedere leeftijd en komt zelfs met enige templates waarmee er in een handomdraai een video gemaakt kan worden.

iPhone / iPad / Mac 

HitFilmExpress

HitFilmExpress is een wat moeilijker te begrijpen video editing programma wat vooral gericht is op video. De tijdlijn stuctuur is eenvoudig weergegeven en bied dus vele uitkomsten. 

Computer ( Windows  en  Mac)

 

VideoPad

VideoPad heeft veel weg van de Adobe versie van Premiere Pro en kent dus dezelfde donkere modus en eenvoudige manier van het opbouwen van je project. Het is tevens ook een gratis te gebruiken programma.

Mac en Windows 

 

Blender

Blender is vooral heel populair onder de digitale sculptuur artiesten die zoeken naar een manier om online met digitale klei om te gaan. Deze tool is ook gratis maar heeft wel een krachtige computer nodig om mee te kunnen werken. Voor de iPad is er overigens een programma dat Nomad heet en die werkt bijna hetzelfde. Deze kent wel een prijskaartje.

Mac en Windows

Sketch

Sketch is vooral gericht op echte grafisch vormgeef kunstenaar. Het is vooral bedoelt om prototypes van apps in te maken maar kan ook gebruikt worden om digitale assets te maken die je daarna kan gebruiken in andere apps.

Sketch ( Apple )

Adobe

Adobe kent teveel programma’s om om te noemen en is daarnaast markt leider nog steeds onder creatieve kunstenaars. Tegenwoordig hebben ze zoveel programma’s dat je er niet om heen kunt. Voor iPad / iPhone / Android / PC / Mac. Je benoemd het of Adobe kent het. Daarnaast is er ook Behance. Behance is een deel platform waar ik persoonlijk aanraad om als docent hier samen met leerlingen naar te kijken gezien deze hier hun portfolio zolang ze Adobe hebben als software hun eigen portfolio kunnen maken en bijhouden en zelfs kunnen streamen.

Link naar Adobe

DaVince Resolve

Davince resolve wordt veel vergeleken met Adobe Premiere en is dus aan een opmars bezig. Je kunt er veel mee doen maar zodra je dieper wilt moet je toch vrij veel geld betalen.

Windows / Mac

 

OpenShot

Openshot is ook een gratis video programma wat ook makkelijk in gebruik is.

 

Windows / Mac en Linux

Particle Illusion

Particle Illusion is een programma die je het beste kan gebruiken als je je video editing een aantal stappen hoger wilt krijgen. Hiermee kun je namelijk honderden verschilllende speciale effecten toevoegen aan je video om je beeld een heel ander uiterlijk te geven.

 

Windows / Mac 

InkScape

InkScape is een goedkope gratis versie van Illustrator in de kortste zin van het woord

Windows

 

Garageband

Met Garageband maak je heel eenvoudig de leukste en mooiste muziek direct via je iPad of via je telefoon of MacBook.

Apple

SynthOne

SynthOne kent helaas geen video uitleg. De app is echter heel simpel in gebruik. Je kunt ermee opnemen en dit versturen naar je opslag.

 

Apple

PowerDirector

PowerDirector is een video bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ))

Chrome

 

Kinemaster

Kinemaster is een video bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ))

Chrome

WeVideo

WeVideo is een video bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ))

Chrome

Masgisto ( Android / Chrome / iPhone )

Magisto  is een video bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ))

Chrome

SnapSeed

SnapSeed  is een foto bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ))

Chrome

Gimp

GImp  is een video bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ) 

Chrome

Polarr

Polarr  is een foto bewerk programma die je gratis kan downloaden voor Windows / Mac en Android (( Google Chrome ))

Chrome

Website

Photopea

PhotoPea  is een online foto bewerk programma die je gratis kan gebruiken in elke browser.

Website

Canva ( Online )

Canva is een online foto bewerk programma die je gratis kan gebruiken of betaald

Website

Krita

Krita  is een foto bewerk programma.

Website

SketchBook

Krita  is een  schets en schilder programma

Website

GooglePlayStore

Medibang

Medibang  is een  schets en schilder programma

Website

 

Adobe Fresco

Adobe Fresco is een  schets en schilder programma

Website

Aggie.io / Magma

Aggie.io / Magma  is een  online schets en schilder programma

Website

Magma link

Concepts

Concepts is een toool om snel schetsen in te maken. 

Website

Voorbeeld opdrachten

Compositie

Knip uit karton een frame uit. Plak daarin een stuk cellofaan. Teken vervolgens met een white-board marker de verschillende compositieregels. Laat de kinderen zoeken naar composities door door het frame te kijken. Geef de kinderen regels mee zoals: je mag alleen fotos maken vanaf bovenaf of maak foto’s waarin lijnen elkaar kruissen. Dit kan zowel met camera als mobiele camera.

Kleur

Download Color Splash (iOS) of Color Pop Effects (Android). Laat de kinderen foto’s maken, waarin een selectieve kleur naar voren komt. De andere kleuren zijn in zwart-wit. Laat de kinderen foto’s maken waarbij alles in of van dezelfde kleur moet zijn. Je kunt hiermee spelen door de foto’s te printen, zodat de kinderen uiteindelijk samen een regenboog bij elkaar hebben gefotografeerd. Of maak groepjes en geef ieder een kleur

Sluitertijd

Download apps die een lange sluitertijd mogelijk maken, zoals ProCam (iOS) of Long Exposure Cam 2 (Android). Maak het donker in de ruimte. Laat de kinderen tekenen met licht. Dat kan bijvoorbeeld met kerstverlichting.

Timelapse

Download iMotion of een andere app waarmee je een timelapse kan maken. Pak daarna de iPad en zet deze neer of hou hem vast. Tip: Boeken en daarop de iPad.Laat leerlingen iets uitknippen. Bijvoorbeeld een poppetje of iets wat ze zelf kunnen bedenken en laat ze voor elke frame een foto maken. Achter elkaar wordt dat een video.

Beelden bij elkaar bewerken

Voor deze opdracht kun je Picsart of Procreate gebruiken samen met Flamepainter. Laat leerlingen een foto van elkaar maken in kleur of not beter in zwart wit en laat ze proberen daarover verschillende effecten heen te plaatsen. Dit kan zorgen voor hele mooie beelden

Filters gebruiken met objecten bij elkaar

Combineren van filters met beelden en daarvan een collage maken voor Instagram

ArtyParty Character design

Genereer meerdere characters door de app te gebruiken en laat leerlingen daarmee een video maken en props waarmee ze hun eigen speelfilm maken. Laat ze minstens 2 kleuren filters gebruiken en voeg muziek toe.

Soundscape met video effecten en beamer

Een soundscape gemaakt met geluiden van buiten en binnen gemaakt met muziek applicaties en special effecten in muziek

Bedankt voor het meedoen

Hou deze pagina goed in de gaten. De komende maanden worden hier nog meer voorbeelden en opdrachten op de website om met jullie te delen